Teatteri

Teatteri

Lapsiteatteria, nuorisoteatteria, kesäteatteria, teatteria lapsille ja nuorille, yhteisöteatteria, teatteriryhmä vauvasta vaariin ja mummoon, pienimuotoisia esityksiä, maakunnallisia produktioita, paikallisia tarinoita, perinteisiä käsikirjoituksia... Nuorisoseurojen teatteritoiminta on tätä kaikkea ja enemmän

Teatteria, yhteisöllisyyttä ja ilmaisun riemua

Teatterin harrastaminen ja kuluttaminen on Suomessa maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen vahvaa ja laadukasta. Erityisen merkittävä rooli harrastajateatterikentällä on nuorisoseurojen näyttämöillä ja teatteritoiminnalla, joka kokoaa vuosittain tuhansia harrastajia ja katsojia teatterin pariin. Vuodesta 1948 myönnetty Esko-patsas nostaa nuorisoseurojen vuoden teatteriteon näkyville.

Nuorisoseurojen teatteritoiminta perustuu paikallisuuteen ja yhteisöllisyyteen sekä tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia teatterin harrastamiseen niin ilmaisutaito- tai teatterikerhoissa, taiteen perusopetuksen mukaisessa Young Art - Nuori Taide -teatteritoiminnassa, teatteriesityksessä esimerkiksi näyttelijänä, ohjaajana, lavastajana tai yleisönä kuin erilaisilla kursseilla, koulutuksissa, tapahtumissa ja katselmuksissa.

Suomen Nuorisoseurat on jäsen Suomen Harrastajateatteriliitossa, joka tarjoaa jäsenistölleen erilaisia palveluja, koulutuksia ja järjestää valtakunnallisia tapahtumia, joista merkittävin on Seinäjoen Harrastajateatterikesä. Lisäksi liitot tekevät aktiivista yhteistyötä muiden harrastusalan toimijoiden kuten Nuori Kulttuuri -toimiston, Finlands Svenska Ungdomsförbundin (FSU), Työväen Näyttämöiden Liiton, Suomen draama- ja teatteriopetuksen liiton ja Suomen Ylioppilasteatteriliiton kanssa. Opintokeskus Kansalaisfoorumi tukee harrastustoimintaa kerho- ja kurssiavustuksilla sekä materiaalituotannolla.

Kuukausittain lähetettävä liittojen sähköinen teatteritiedote välittää alan harrastajille ja ohjaajille ajankohtaista tietoa järjestön tapahtumista ja koulutuksesta sekä muista harrastusalaan liittyvistä asioista. Tiedotteeseen voivat toimittaa  materiaalia myös piirijärjestöt, paikalliset yhdistykset ja yksittäiset henkilöt.

 

Teatteritoiminnan yhteystiedot:
Kulttuurisen nuorisotyön koordinaattori
Pasi Saarinen
pasi.saarinen@nuorisoseurat.fi